Het ontstaan van de border collie..

In vergelijking met de lange periode waarin schapenboeren al honden gebruikten voor het werk op de boerderij is de border collie zoals wij hem kennen eigenlijk vrij jong. Het begon al in het Romeinse rijk, dat was de eerste beschaving die de kunst van het opvoeden en hoeden van schapen onder de knie had. Zij brachten hun schapen en herders naar de Britse eilanden, waar ze een wol industrie hadden gevestigd. De herdershonden die de Grieken mee naar Groot-Brittannië hadden genomen konden alleen niet wennen aan het koude weer daar, hierdoor zijn de Britten begonnen met het fokken van hun eigen honden. Deze honden waren kleiner, wendbaarder en beter bestand tegen de kou dan hun voorgangers. Zij werden bekend onder de naam Working collies.

In de 19e eeuw waren vele van deze working collies harde honden met een sterke wil, maar waren de meeste niet erg vriendelijk en soms zelfs agressief naar de schapen. Vanwege hun sterke ‘eye’ en hoedinstinct was het de moeite waard om te proberen ze te kruisen met de meer vriendelijke en gehoorzame type working collie. De schaapsherder waarbij dit in een uniek succesvolle manier lukte was Adam Telfer, een expert op het gebied van fokken, trainen en werken met de working collie. Hij kruiste reu Roy, een zeer vriendelijke en hardwerkende collie met weinig eye, met teef Meg. Een teef met veel eye, een goede werkwijze maar niet erg vriendelijk. Het resultaat van deze kruising was een nest geboren in 1893 waarin we Hemp terug vinden, oftewel de bekende Old Hemp! Old Hemp was een hond met zo’n sterk hoedinstinct dat hij amper training nodig had en hij had een zeer gewaardeerd karakter. Vanaf het moment dat hij begon mee te doen op wedstrijden, rond 1 jarige leeftijd, heeft hij nooit verloren. Old Hemp word gezien als de stamvader van de border collie, er is bijna geen border collie op de wereld die niet een hele verre afstammeling is van deze geweldige hond.

None who saw him ever forgot him. Almost faultless in his work. He was born with such knowledge of his craft, that he never required training and went to his work naturally.   – Adam Telfer –

 

Herders van door het hele land wilde nageslacht van Old Hemp en Adam Telfers andere goede collies kopen. Hij had een zeer goede reputatie als fokker. Hij fokte honden die het werk op de boerderij goed aankonden. Honden met uithoudingsvermogen en kracht, maar toch een sierlijke manier van bewegen die vandaag de dag nog steeds zeer karakteristiek is voor de border collie. Ze hadden een sterke eye, maar ook de bereidheid om naar hun eigenaars commando’s te luisteren. Adam’s honden waren altijd deel van het gezin, hij wist dat de honden goed voedsel en een gezinsleven nodig hadden en daardoor niks van hun kwaliteiten zouden verliezen. De hedendaagse border collie heeft heel veel te danken aan de Telfer familie;-).

84b9c56f9886f8176d05da8246a55c0a
The sheep dog that changed history
ecba0052d74d9829bb534d61182c4388
Adam Telfer, met Hemp aan zijn voeten.
f70f2d51832e1f0c0888eb29158fc1e6
Old Hemp

Plaats een reactie

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close